Anathema: Universal

Anathema-Universal-DVD-2013-450x300

Et festfyrværkeri for øjne og ører!

Britiske Anathema blev dannet i 1990 som et doom/death-band, men gennem de sidste 23 år har bandet i den grad gennemgået en transformation. I dag ligger bandets stil ret så langt fra udgangspunktet og med priser i Classic Rock magazine for bl.a. årets prog-album, må man formode at Anathema endelig har fundet deres rette hylde.

Gennem tiden har Anathema udgivet en række DVD’er, der af en eller anden grund alle er optaget i Polen – måske for at holde produktionsomkostningerne nede? Men resultatet har aldrig rigtigt været helt godt. Det er svært at sætte en finger på, hvad der præcis har været galt med DVD’erne, men af en eller anden grund har man ikke kunnet fange stemningen til koncerterne. Om det så har været Vincent Cavanaghs stemme der ikke var stærk nok, om det var produktionen, der ikke var helt i top eller om det bare var omgivelserne der ikke rigtigt spillede med, kan jo diskuteres, men faktum er at undertegnede aldrig rigtigt blev overrasket positivt.

Derfor var det en fantastisk nyhed, da Anathema proklamerede at danske Lasse Hoile (Porcupine Tree, Steven Wilson, Opeth m.fl.) skulle producere bandets næste visuelle udgivelse Universal, for den mand forstår virkelig at sørge for en overdådig visuel oplevelse. Og at koncerten skulle foregå i det gamle antikke amfiteater Philippolis i Plovdiv i Bulgarien med et fuldt symfoniorkester, gjorde ikke nyheden mindre interessant.

Så med stor entusiasme bliver bluray’en smidt i afspilleren og anlægget skruet op på 11, for det her burde simpelthen ikke kunne gå galt.

Anathema lægger ud med de to første numre fra Weather Systems (2012) “Untouchable, Part 1” og “Untouchable, Part 2” og fra starten af står det klart at det bestemt heller ikke er gået galt for bandet og Lasse Hoile. Vincent Cavanaghs vokal har aldrig været stærkere live, og Lee Douglas, der nogen gange også kan være en smule ved siden af rent vokalmæssigt, leverer i den grad varen. Flere steder får jeg gåsehud, når de to synger sammen, så smukt er det.

Lyden på Universal er intet mindre end fænomenal. På andre kunstneres flirten med symfoniorkester (f.eks. Metallicas S&M), er orkestret mixet alt for højt i forhold til bandet, hvilket får strygerne til at ligge som et tæppe henover musikken, men på Universal er Plovdiv Philharmonic Orchestra mixet tilpas lavt til at det understøtter musikken uden at overtage lydbilledet.

Rent billedmæssigt er Universal også helt i top. Det virker som om Lasse Hoile har haft ekstremt mange kameraer til sin rådighed, for koncerten er dækket rigtigt godt ind, og der er mange skud af publikum, som er med til at give følelsen af at man selv er med til koncerten. Den unikke lokation på amfiteatret og den storslåede lyssætning gør billedsiden til et festfyrværkeri for øjnene og Hoile formår i den grad at fange stemningen til koncerten.

Med hovedvægten lagt på de to seneste plader Weather Systems (2012) og We’re Here Because We’re Here (2010) hvor mere end halvdelen af numrene stammer fra, er det tydeligt at Anathema kigger fremad. Men der bliver også kræset en smule for de trofaste fans med fantastiske numre som bl.a. “Closer” og “Flying” fra A Natural Disaster (2003) og “Deep” og “One Last Goodbye” fra Judgement (1999). Hovedsettet afsluttes med en afdæmpet version af “Fragile Dreams” fra Alternative 4 (1998), hvor symfoniorkestret virkelig kommer til sin ret. Det er utroligt smukt og storslået.

Efter en kort pause kommer Anathema tilbage og spiller en række ekstranumre uden orkestret. For som guitarist Daniel Cavanagh siger: “Er I klar til noget rock!”. Der lægges ud med den voldsomme “Panic” fra A Fine Day to Exit (2001), som efterfølges af den svævende Pink Floyd-inspirerede “Wings of God” fra Judgement. Og efter den afdæmpede “Internal Landscapes” proklamerer guitarist Daniel Cavanagh at nu kommer den version af “Fragile Dreams”, som publikum i virkeligheden vil høre. Og denne gang er der klart mere smæk for skillingen og der kommer væsentligt mere gang i publikum.

Med en spilletid på 2 timer og 20 minutter er det svært at bede om mere, og efter at have set koncerten sidder jeg egentligt ikke og mangler nogle numre. Eller det skulle da lige være nogle af de helt gamle numre, som dog på den anden side ikke rigtigt ville passe ind i settet.

Som bonus ligger der fem numre fra bandets akustiske koncert i Union Chapel i London september 2011. Det er kun Daniel og Vincet Cavanagh samt Lee Douglas, der optræder på numrene men alle der har oplevet Daniel Cavanaghs solo-shows ved, at han sampler rytmer ved at banke på guitaren og loope riffs og klaver, så musikken får en hel del flere lag. Denne form gør også at numrene serveres i en anden version end vanligt, men det er egentligt meget forfriskende efter at have hørt dem i originalversionen fra Plovdiv-koncerten.

“Kingdom” åbner ballet, og selvom nummeret oprindeligt er fra bandets tidlige periode, er det den genindspillede version fra Falling Deeper (2011) vi får præsenteret. Den nærmest messende form passer utroligt godt til de religiøse omgivelser og de efterfølgende “Thin Air”, “Angels Walk Among Us” og “A Natural Disaster” passer også godt ind i den stemning. Koncerten sluttes som vanligt af med “Fragile Dreams” med en kampsvedende Vincent Cavagnagh, og selvom versionen er mere afdæmpet end originalen, er det tydeligt, at bandet rent følelsesmæssigt giver sig fuldt ud. Og hele kirken kvitterer med at synge med på omkvædet. Intet mindre end fantastisk.

Universal skuffer på ingen måder, og er klart den live-udgivelse, som Anathemas musik har fortjent. Lasse Hoile er og bliver Danmarks (hvis ikke en af verdens) dygtigste billed-artist, og man kan kun håbe på at samarbejdet med Anathema fortsætter i fremtiden. Selvom jeg lige har set hele koncerten to gange i træk, tror jeg lige jeg sætter den på igen – så godt er det!

Setliste:
1. Untouchable, Part 1
2. Untouchable, Part 2
3. Thin Air
4. Dreaming Light
5. Lightning Song
6. The Storm Before the Calm
7. Everything
8. A Simple Mistake
9. The Beginning and the End
10. Universal
11. Closer
12. A Natural Disaster
13. Deep
14. One Last Goodbye
15. Flying
16. Fragile Dreams

Encore:
17. Panic
18. Emotional Winter / Wings of God
19. Internal Landscapes
20. Fragile Dreams

Bonus – A Night At The Union Chapel:
1. Kingdom
2. Thin Air
3. Angels Walk Among Us
4. A Natural Disaster
5. Fragile Dreams

Tags from the story
,
Written By

Uddannet ved Filmvidenskab på Københavns Universitet. Arbejder deltids som producer i Filmbyen (Avedøre), underviser på en højskole og ernærer mig desuden som freelance kameramand, klipper og lydmand. Spiller bas i stoner-bandet Hjortene, men har spillet i alt fra black metal bands til rap-konstellationer. Jeg har en forkærlighed for al musik der har et højt indhold af energi, og så er jeg helt pjattet med vinyl! Lytter for tiden til: Fu Manchu, (International) Noise Conspiracy, TSOOL, JR Ewing, Hellacopters, Turbonegro, Mew, The Haunted, Spiritual Beggars