05.07.13 – Linkoban – Cosmopol, Roskilde Festival

Foto: Claus MIchaelsen
Foto: Claus MIchaelsen

Sprød fest i Linkobans sizlende frituregryde

Det krævede en vis dedikation at trodse masserne og albue sig vej frem til Linkobans koncert på det lille Cosmopol under optakten til superstjerne Rihannas show på festivalens store scene. Men havde der været retfærdighed til i verden, havde kunstnerne byttet plads for der var lagt noget mere krydderi i Linkobans frituregryde end i Rihannas R&B sovsede små nuggets.

Linkoban spurgte selv publikum om publikum så hende sidste år i juniorpavilionen, og hun blev svaret med et rungende “ja”. Linkoban er vel det bedste bud på en ny dansk grime-sangerinde, og hun er hårdere i sit udtryk end f.eks. kollegaen Lucy Love. Musikken er nedbarberet electro med hårde effektive beats, der sætter gang i dansemusklerne. Teksterne er sjove, lidt banale men finurlige og bæres godt oppe af Linkobans råslebne diamant af en stemme, der ridser så eftertrykkeligt i lakken, at det heldigvis aldrig kommer til at virke nuttet.

Settet skiftede mellem de mere afdæmpede numre fra hendes debutplade Ox, der udkom i maj og uptempo sangene. De stille numre virkede til tider lidt kedelige, men når sange som ”Everytime You Say My Name I Change”, ”Super Into On It” og ikke mindst ”Popgun Track” dunkede ud over publikum, var festen serveret hurtigere end man kunne sige: Spise her eller tage med hjem. Det var virkelig som om, at hun havde en tænd/sluk knap i lommen. Når der blev skruet op for festen blev hun flankeret af to mandlige dansere, som f.eks. i ”High and Low”, hvor hun naturligvis skiftevis dansede højt og lavt med danserne. Enkelt og effektivt, og selvom Cosmopol langt fra var fyldt op, var der ingen fødder, der stod stille – overhovedet.

Der er noget charmerende bistert over den dansk-vietnamesiske sangerindes fremtoning, der giver hende noget så klichepræget som troværdighed på gadeplan, og hun giver selv nogle hints til, hvor det hårdkogte udtryk kommer fra. Den gode historie om Linkoban er, at hun voksede op i baglokalet på en grillbar i Ishøj, og hun lægger selv på bålet, da hun vrængende begynder at læse hele menukortet fra grillbaren op. Det virker på publikum, som efter en overbevisende koncert skriger på ekstranumre. Da hun spørgende kommer ind igen med ordene: “Undskyld I kaldte?”,  er det tydeligt, at det er en kvinde med selvtillid og appetit på større scener. Og Linkoban skal også have det sidste ord: ”Fuck Rihanna!”

Tags from the story
,