30.06.15 – Silvana Imam – Apollo Countdown, Roskilde Festival

Foto: Camilla Jørgensen
Foto: Camilla Jørgensen

Petit og potent

Blonde piger med cornrows, flippere med guitar på ryggen, hipstere og hiphoppere. Det var en broget flok, hovedsageligt udgjort af svenskere, der samlede sig langsomt, men sikkert foran Apollo i minutterne, før Silvana Imam gik på.  Den petite blonde rapper er en af svensk hip hops, hvis ikke en af Sveriges mest provokerende og kompromisløse kunstnere. Hun skyr ikke væk fra at skilte med sine politiske holdninger og hendes lyrik er i den grad fokuseret på samfundets tilstand. Silvana Imam er født i Sverige, men kommer fra en syrisk/ litauisk familie. Det har bidraget til hendes stærke anti-fascistiske holdninger, der har gjort hende til et hadeobjekt for det svenske nationalistiske parti SD, der også fik en sviner med på vejen under koncerten.

Og det var de politiske holdninger, der kom til at præge første halvdel af koncerten. Silvana Imam har flair for drama, så da tonerne fra første nummer ”IMAM” gik i gang, rappede hun fra skyggerne bag scenetæppet, indtil hun kom susende ud til stor fornøjelse for det forventningsfulde publikum, der modtog hende jublende. Hendes attitude afspejlede sig i hendes outfit, for Imam mindede mest af alt om en kampklar bokser i sine hvide knæslange shorts, en farverig sweatshirt og en stram hestehale. Og hun startede med et politisk punch af kaliber med en stribe af manifestagtige numre, hvor hun som en feministisk selvtægtskvinde tog en rød hætte på med klar reference til Pussy Riot. Herefter krængede hun sine brudte, punkterede rim ud og flænsede det svenske samfund med blandt andet det eminent udførte nummer ”I min zon”. Silvana Imam havde til tider et aktivitetsniveau, der er et hyper DAMP-barn værdigt, hvor hun hoppede rundt i cirkler om sig selv, lavede knæfald og vred sin krop, som var hun i smerte. Men Imam turde også hvile i sig selv og være helt statisk under de brændende lamper, hvor det var ordene og hendes fantastiske flow, der kom i centrum. Og det er den kombination, der gør hende til en umanerlig stærk oplevelse på en scene.

Hendes nærved blev ikke mindre i anden halvdel af koncerten, hvor det blev de mere personlige numre, der kom i spil. Kærlighedssangen ”Jag Dör För Dig” blev startskuddet på en mere dansabel lyd, hvor alle kunne være med. Med et par gæster på scenen og premieren på et nyt nummer ”Knark”, en ægte trap hymne, fik Silvana Imam åbnet op for en fest, der kulminerede i sing-a-long og store fagter fra publikums side, da hittet ”Svär på min Mamma” blev rullet ud med maner.

Tydeligt rørt over modtagelsen på Apollo Countdown lovede Roskilde debutanten slutteligt, at hun ville vende tilbage næste år. Silvana, du skal være hjerteligt velkommen!

7 Karakter
7