Mira Calix: The Elephant In The Room: 3 Commissions

The Elephant In The Room: 3 Commissions er reelt udpluk af lyddesigns til to forskellige teaterstykker og en videoinstallation. Vigtige elementer af det samlede tænkte hele mangler altså. Det gør dog intet i det ærinde fru Passamonte er ude i.

cover-miracalix-theelephantintheroom3commissions-2009-300x300

På grænsen mellem lyd og musik

Chantal Passamonte er en sydafrikansk DJ og musiker bosat i London. Under pseudonymet Mira Calix udgiver hun på det legendariske pladeselskab Warp Records, der også har haft kunstnere som Squarepusher og ikke mindst Aphex Twin i stald. Selvom der er langt imellem Mira Calix´ stille udspil The Elephant In The Room: 3 Commissions til disses hårdtpumpede braindance, er der dog den lighed, at de alle ligger helt i front, når (elektronisk) musik skal rykkes og grænserne redefineres.

The Elephant In The Room: 3 Commissions er reelt udpluk af lyddesigns til to forskellige teaterstykker og en videoinstallation. Vigtige elementer af det samlede tænkte hele mangler altså. Det gør dog intet i det ærinde fru Passamonte er ude i, nemlig at udforske grænsen mellem musik og lydkunst. The Elephant In The Room: 3 Commissions er blottet for beats, vokal i klassisk forstand og andre musikalsk genkendelige ståsteder, og man kan med rette spørge, om dette overhovedet er musik. Eller sagt på en anden måde: Spørge hvor skrøbeligt en struktur kan opsættes før musik bliver til lyde, og hvor hvor mange elementer der kan undværes, før det hele, ikke vælter, men forsvinder i almindelighedens lyde af shoppingcenter og dyttende biler.

Det siger sig selv The Elephant In The Room: 3 Commissions er et meget smalt udspil. Men hele præmissen bag Mira Calix projekt er så grundlæggende essentielt, at alle folk med musikalsk passion, af og til burde underkaste sig denne. Og for at gentage, så var præmissen det langhårede spørgsmål: Hvad er musik? Dette spørsgmål kan man altså godt spørge sig selv eller sine kumpaner om, uden det behøver at blive højpandet studendikost.

“Opløsning” er kernen i The Elephant In The Room: 3 Commissions. Ikke at det så betyder kaos. Snarere det omvendte. Det er nødvendigheden af, at vende tilbage til scratch for at høre musik på en ny måde. Vaske tavlen ren, og starte derfra. Det er forbeholdt de færreste at turde dette (Mira Calix er en af dem), men hvis ingen gjorde det, ville det hele ende i kopi- og jambands på Søpavillionen eller Damhuskroen.

Written By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *